Емболизация на простата


Избор на емболизация
Публикации
 

Най-добрият специалист по безкръвно лечение на тумори на матка и простата работи в МБАЛ „Медика”-Русе

/Доц. Елисавета Вълчева/

Емболизацията едновременно премахва туморното образувание и лекува органа без странични ефекти, казва доц. д-р Елисавета Вълчева, началник на отделението по образна диагностика в русенската частна болница

Една изискана, грацилна жена с нежен профил и благ поглед, днес или утре може да се превърне във вашата спасителка. Много силно ви звучи? Е, добре - във фактор за решаване на вашия здравословен проблем без хирургическа намеса, дълго отсъствие от работа или от обичайното ви ежедневие, и най-важното – ефикасно и максимално щадящо здравето ви. Само трябва да я познавате, да знаете коя е и къде да я намерите.

Затова днес ще ви я представим: Доц. д-р Елисавета Вълчева – специалист по образна диагностика и интервенционална рентгенология, началник на едноименното отделение в частната МБАЛ “Медика” – Русе. Въпреки крехкия си външен вид и младолико лице, тази жена е натрупала зад гърба си 30 години трудов стаж в областта на образната диагностика, а в момента е единственият специалист у нас, който практикува метода емболизация. А за него трябват внимателни и спокойни очи, точни ръце и най-вече много знание и опит, натрупани с непрекъснато четене и следене на водещия световен опит. Освен че за три десетилетия е изчела тонове литература с най-новото в областта на образната диагностика, самата тя е автор на над 90 публикации в наши и чужди списания, монографии и учебници. До миналата година – 11 години,  е била завеждащ отделението по образна диагностика в Националната кардиологична болница в София, където е минала през всички степени на кариерата – от асистент до доцент, д-р на медицинските науки. През цялото време е била и преподавател, обучавала е лекари специализанти по образна диагностика. През 2015 решава да напусне държавната работа, столицата и да приеме поканата на д-р Кирил Панайотов да оглави за постоянно отделението по интервенционална рентгенология в неговата частна болница “Медика”, което повече от 4 години тя консултира и наблюдава работата му. Под нейно ръководство  се извършват комплексни томографии, ехографии на коремни органи, доплерехографии на периферни съдове и каротидни артерии.

Именно в „Медика” – Русе и именно под ръководството на доц.д-р Вълчева за първи път в България започва прилагането на нови терапевтични методи на лечение -  емболизация на лейомиоми на матката, емболизация на  доброкачествена хиперплазма на простата, на туморни метастази в черния дроб, при рак на дебелото черво или рак на други органи.

На практика емболизацията е много стар метод – разказва доц. Вълчева, може да се каже, че датира още от ерата на катетаризационните методи. Представлява, най-просто казано, проникване с катетър през артерия на бедро или ръка до органа, който е обект на лечение, и прекъсване на кръвообращението в съда, хранещ тумора. Като се прекъсне снабдяването с кръв, туморното образувание спира да се развива и изсъхва. Туморът некротизира, фиброзира, свива се – както зараства една рана на кожата. Така може да изчезне туморно образувание на матката или да се намалят размерите на простатата и т.н. При метастази на черния дроб с  емболизацията се постига и друг ефект –  едновременно се вкарва коктейл от лекарства, т.нар. цитостатици, които директно унищожават туморните клетки. Това става с едни миниатюрни, по няколко микрона частици, които са натоварени с лекарства, които посредством катетъра достигат до точното място.

 Така се постига по-висока концентрация на лекарството на точното място, без да се засягат другите органи. Защото е известно, че лекарствата, които лекуват дадения орган, имат странично действие с токсичността си. Обект на емболизация могат да бъдат голяма група пациенти. По статистика от миома на матката страдат от 70 до 80 процента от жените на 55-60 годишна възраст. Над 60 % от мъжете след 45-50-ата си година имат проблеми с простатата.

Като конкретна практика в световен мащаб методът емболизация се прилага от около 15 години. Но трябва да се отбележи, че това е метод на избора. Пациентът е този, който ще избере как да бъде лекуван. У нас, обаче, не е развит по редица, бих казала конюнктурни, във всеки случай не медицински  причини… Защото по медицински показатели той е несравним с конвенционалната хирургия. На първо място е налице бързо възстановяване – пациентът може да се върне на работа след 2-3 дни. С много по-малки рискове от тези при хирургическата операция. В този аспект емболизацията може да бъде сравнена с поставянето на стент при коронарографията.

Емболизация на миома на матката може да се направи и на много по-млада възраст. Разбира се, не е препоръчителна за нераждали жени, освен ако няма алтернатива. В литературата са описани много случаи на забременяване, износване и раждане на здрави бебета след емболизация. Но тъй като в практиката все още нямаме завършено проучване, пристъпваме само в случаи без друга алтернатива и при изрично желание на пациентката.

В русенската “Медика” емболизацията се практикува от около година. Вече са направени десетина операции на простата и повече от 20 на матката. Емболизирани са и 8 пациенти с чернодробни тумори. Манипулациите се извършват в стерилна ангиографска зала. Използват се най-добрите консумативи, най-доброто на пазара - в това отношение компромис не се прави.

Първите процедури са направени съвместно с букурещкия Център за върхови постижения ARES под прякото наблюдение на проф. д-р Никифор Рарес. Център ARES е водещ в света в прилагането на този метод. Досега в него са извършени над 5000 емболизации. За съжаление, на този етап в България емболизацията не се поема от Здравната каса и излиза на пациента между 2800 и 3000 лв. За улеснение на пациентите си, МБАЛ „Медика” е договорила с Райфайзенбанк облекчена процедура при тегленето на кредит за лечение.

Докато разговаряме с доц. Вълчева за работата й, тя не може да скрие приповдигнатото си настроение. Съвсем по човешки споделя, че й предстои да замине на остров Мавриций на  почивка. Но не екзотичната дестинация я прави толкова щастлива, колкото фактът, че там ще бъде със семейството си, с дъщеря си, също лекар, и най-вече с любимата си внучка Ели. Не се изненадвам, че дъщерята е  също лекар - известен е стремежът към династичност в лекарските фамилии. Родителските амбиции понякога тръгват против желанието на децата. Д-р Вълчева обаче е от щастливците, успяла да зарази детето си някак неусетно. И дъщерята поема по нейния път. Заминава да специализира в Испания, там се омъжила, там се родила Ели. Най- съм доволна, че младите ми дават внучката – всяко лято по два месеца е при мен в България. Хем българският ще научи добре, хем родината на майка си ще знае, казва с умиление лекарката.

Разговорът ни прекъсва разтревожена медицинска сестра – пациент има нужда от помощ. Докторката скача. Затова и снимката е вече на крак, в коридора.